Мнения клиенти

  • Новият път в моя живот! Пътят на здравето!
    Когато открих чудото – хомеопатия, тя се превърна в светлината на моя живот. А тази светлина Вие д-р Хаджиев раздавате щедро на нас – вашите пациенти. Ето защо в Световната…
  • Моят начин да кажа: Благодаря!
    Когато реших, че искам да напиша няколко реда като обратна връзка за това, което прави д-р Хаджиев, една вълна от стъписване ме обля. Мога ли да го направя? Мога ли…
    Продължава...
Вижте всички мнения
Вие сте тук:Начало>Всички категории>Хомеопатия>Каква е разликата между хомеопатия и алопатия
 

Каква е разликата между хомеопатия и алопатия

680г. Имам болка, вземи корен;
1370г. Коренът е езически, вземи билка;
1830г. Билката е отровна, вземи хапче;
1940г. Хапчето е вредно, вземи антибиотик;
2000г. Антибиотикът е синтетичен, вземи корен!
Из статия за здравето в Интернет!

През последните години сме свидетели как пазарът на лекарствените средства се залива от множество лечебни препарати от природен произход. Това е израз на търсенето на хората на други начини да повлияват заболяванията си, защото явно старата слава на антибиотиците и другите химически лекарства вече не е достатъчна да поддържа вярването, че лекуват! Друга форма на този стремеж към натуропатията (лечение с природни средства) е все по-честото търсене на такива лечебни методи, които се основават на стимулиране на организма и неподтискане на неговата жизненост. Днес, тези методи вече са широко известни – акупунктура, апитерапия (лечение с пчелни продукти), биоенерголечение (Рейки, Прана и други), лечебен масаж, билкотерапия и още много. Един от тях е Хомеопатията, наричана още “нежната медицина”! Какво я различава от медицината, която използва химически средства (известна с името “алопатия” в хомеопатичните среди)? По принципите на лечение!

1. Произходът на думата “Хомеопатия” е гръцки: “homoios” – “подобен”; “pathos” – “страдание” и отразява основния ù принцип: “подобното се лекува с подобно” = “Similia similibus curantur”. Веществото, от което е създадено хомеопатичното лекарство, дадено в големи материални дози на здрав организъм, предизвиква подобни симптоми като на болния човек. Това означава, че хомеопатичните медикаменти не съдържат (или съдържат много минимални количества) вещество. Например при докосване на листа от растението Отровен шмак (Rhus toxicodendron) се получава кожен обрив със зачервена кожа и формиране на малко мехурче. Усещанията са силен сърбеж, лека болка, парене, дори повишаване на телесната температура. Обривът много прилича на този, който се оформя при кожната проява на вирусът Herpes simplex (най-често по устните) и при варицелата (шарката, наречена лещенка). Следователно хомеопатичното лекарство, приготвено от растението, съдържащо пренебрежимо малко количество от извлека му, често се използва при гореописаните заболявания.

2. Другият основен принцип на Хомеопатията е Холистичността. Този принцип представлява тълкуване и извличане на изводи за процесите, като се вземат в предвид взаимосвързаната и проявена тоталност от явления. Идеята е, че болестта засяга целия организъм, всички негови органи, тъкани и системи. Единият орган е като парченце от огромния пъзел, наречен организъм. Без него съществуването на организма е немислимо, както и без останалия организъм той просто е един отпадък. Тоталността - това е идеята на холистичността! Всичко е една съвкупност, която е неделима и взаимнозависима от отделните си компоненти. Функционирането на белия дроб и дихателните пътища е неразривно свързано със сърдечносъдовата система (не ни стига въздухът когато сърцето не работи добре), психо-емоционалното състояние (дишаме учестено когато сме развълнувани), хормоналния баланс (неравномерно дишане и внезапен задух при хиперфункция на щитовидната жлеза), нервната система (спиране на дишането при епилепсия, тумор на мозъка, черепно-мозъчни травми), имунитета (от често срещаните възпалителни изменения на дихателната система като бронхити, трахеити, пневмонии до тежки нарушения при автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, синдром на Goopasture, болест на Бехчет) и т.н. При хомеопатичния преглед се отчитат всички налични оплаквания и се тълкуват като цялостно нарушение, а не само като патология на отделна система или орган.

3. Понятието “Жизнена енергия”! Нека да си зададем въпроса: по какво нашето тяло се различава от един предмет, например един стол. Ако подложим на химичен анализ и двете тела ще установим с огромно учудване, че качествено измерено човешкото тяло и столът са изградени от едни и същи химични елементи, дори с малка разлика в количеството на всеки от тях. Тогава какво дава тази огромна разлика? Кое ги прави различни? Това е енергията, която ги организира! Ами какво прави различията между хората? Всеки от нас има еднакви органи и тъкани, които функционират по подобен начин. Защо тогава всеки човек е уникален субект и неговите страхове, емоции, заболявания и външен вид са строго индивидуални и неповторими? Защо мислите са различни във всеки от нас? Именно енергията е тази, която ни прави уникални биологични същества! Нашето физическо тяло, нашите емоции, нашата психика и ум, нашият дух са обединени в уникално съзвучие от енергията, която за всеки от нас е различна. Хомеопатичното лекарство стимулира именно тази енергия, която възстановява нарушенията, настъпили вследствие на болестния процес.

4. И най-голямата разлика между хомеопатичния и алопатичния (този с химичните лекарства) лечебен метод е, че при първия се постига излекуване чрез стимулиране на естествените защитни сили на тялото, а при втория – те се подтискат! Самото хомеопатично лекарство не лекува – то стимулира организма и чрез повишаване на имунитета си той излиза от състоянието на болест. В Хомеопатията се казва, че се лекува не болестта, а болният човек! Защото както хората са уникални, така и няма еднакво протичащи заболявания: няма две еднакви гнойни ангини, две пневмонии, два диабета. Тоталността от всички прояви на болестта, нейната еволюция и протичане са конкретни само за човекът, седнал на стола пред лекаря-хомеопат. По време на хомеопатичния преглед се разкрива една уникална картина на едно страдащо човешко същество и тази картина съответства на даден хомеопатичен медикамент, който се предписва. Лекарството стимулира конкретния болен организъм и води до излекуване. Дали то би могло да излекува и друг, при когото е установена същата диагноза (а диагнозата не значи болестта) – това може да прецени само специалистът-хомеопат!

Човекът е оцелял и еволюирал благодарение на търсещата си природа! Нека да продължим да еволюираме, търсейки по-добри начини за препитание, по-добри черти в характера си, по-добър начин на лечение!

 

Тази и други от темите в сайта можете да прочетете с по-големи подробности в книгата "Болестознание или Кое е първичното - симптомът или болестта" от д-р Хаджиев. Подробности за нея можете да намерите тук.

© Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на д-р Хаджиев