Мнения клиенти

  • Последната ми надежда
    Научих за д-р Хаджиев през 2007 г. - беше последната ми надежда да намеря изход от вече 4 години продължилата ми болест на пикочните пътища.Дори и операция в престижна болница…
    Продължава...
  • Моят начин да кажа: Благодаря!
    Когато реших, че искам да напиша няколко реда като обратна връзка за това, което прави д-р Хаджиев, една вълна от стъписване ме обля. Мога ли да го направя? Мога ли…
    Продължава...
Вижте всички мнения
 

Групата САМОТА

Случва се да срещна самотни хора, които не са сами. Обградени са с близки, познати, имат много контакти, но в душата си усещат самота. Липсва им нещо неопределимо, нещо желано, но далечно и недостижимо.

Понякога попадам на хора, които са сами, но не са самотни. Те са си самодостатъчни, нямат потребност от общуване и не влизат в никакви контакти извън крайно неотложните.

Най-често срещам хора, които живеят сами и са самотни. Търсят контакти с другите, но не се получава връзка. Онази топлина, която протича в истински пълнокръвните връзки липсва при тях. Понякога се питат защо, но не намират отговори или намерените отговори не им харесват и продължават да търсят.

В Интернет-обществото, което създадохме последните години, общуването стана по-лесно (един клик) и по-трудно – как да го кажа това, как да се обърна към човека, как да го погледна в очите и да му кажа... Все по-чести стават дистанционните връзки, които са по-безопасни. Много лесно е да напиша един мейл или СМС, по-трудно е да вдигна телефона, най-трудно е да уговоря среща и очи в очи да си кажа какво мисля.

Много лесно е да реагирам на прочетеното, по-трудно е да гледам в очите човека и да запазя хладнокръвие като ми откажат или присъствие на духа като ме нападнат.

Затова и всички приветстваме Интернет. Да живеят Фейсбук и други подобни, там си намирам всичко, което ми трябва.

Само не намирам топла човешка ръка. Гръб, на който да се опра. Рамо на което да си поплача. А толкова много ги жадувам.

 

В групата на Самотните д-р Бах е поставил 3 цветя – Heather, Impations, Water violet.

Heather е онзи досаден, вечно ангажиран със себе си и своите си проблеми човек, който в крайна сметка остава сам, защото другите не искат да го слушат повече. Омръзва им да слушат поредните му приключения в болницата, в КАТ, в службата... където все нещо не се е случило както той е очаквал, възмутен е, притеснен е. Обсебва разговора и го върти все около себе си – той как се чувства, той какви проблеми има, аз, аз, аз.

Impations са твърде бързите хора, които нямат време за губене, всички останали са толкова бавни и мудни. Предпочитат да работят сами, с тяхното си темпо, другите ги дразнят и нервират с всичко – бавно пишат, бавно реагират, бавно съобразяват. Създадени за работа в многозадачен режим посмъртно не могат да разберат желанието на един по-бавен тип да изпипа детайлите и да огледа от всяка гледна точка нещата. Въпреки че като правило са чудесна добавка към всеки екип, защото са неговия двигател – другите се отдръпват от него, защото не могат да понасят вечните му упреци, избухвания и пресиране, затова и не влиза в екипи, индивидуален играч.

 Water violet – принципно талантливи в дадена област, затова и са търсени от другите. Но с тях общуването е повече от странно – единия ден си пием кафето заедно и си бъбрим като първи приятелки, на следващия – лъха леден студ. Резервирани, сдържани, емоционално обрани. Допускат малко хора край себе си, подбират си ги, не споделят. Сами, защото така искат да бъде – да бъдат сами. Понякога имат стремеж да създадат контакт, но в момента, в който се получи им става безинтересно.

 

© Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на д-р Хаджиев