Мнения клиенти

Вижте всички мнения
Вие сте тук:Начало>Всички категории>Успех наяве>Улцерозен колит
 

Улцерозен колит

От 2 години е с диагноза Улцерозен колит. Преди 1 месец е бил последният рецидив на колита. Провежда се лекарствена терапия с Флажил, Кортикостероиди р.о. и чрез клизми, вит. А, Салофалк. Засегнат е ректумът и 10 см. над него. Поводът за прегледа при гастроентеролог на 8.03.2003г. е било рязко отслабване (с около 15 кг.) и чести изхождания с кръв и слуз. Постепенно начало като 3 - 4 години преди установяването на диагнозата е имала периодично подобни симптоми. Началото е било след силен психоемоционален стрес спряла да се храни, пиела само вода в големи количества и 2 седмици след това започнала да кърви от ануса. Фиброколоноскопия на 08.03.2003г.: лигавицата на ректума и сигмата до прехода сигма/десценденс е силно едемна, хиперемирана, със заличен съдов рисунък, множество ерозии, лесно ранима, със субмукозни хеморагии, заличена хаустрация, а в ректума и единични малки плоски язви с фибринов налеп.

Заключение: проктосигмоидитис улцерохеморагика – катаралноерозивен стадий.

Резултат от хистопатологично изследване, направено на 10.03.2003г.: І срез – дебело черво (колон трансверзум) с оток, хиперемия, оскъдна лимфоцитно-плазмоцитарна възпалителна инфилтрация. ІІ срез – дебело черво (колон десценденс) изразен оток и хеперемия. ІІІ срез – дебело черво (сигма-ректум) с оток, съдова конгестия. Наличие на огнищни ерозии и малки язвички на ниво лигавица, единични крипт абсцеси. Възпалителна инфилтрация в лигавицата от лимфоцити, плазмоцити и единични левкоцити (еозинофилни и неутрофилни). По повърхността на лигавицата слуз, фибрин и излющени епителии. Заключение: улцерозен колит – катарално ерозивен стадий. Епикриза от ІІ ВО от МБАЛ “Д-р Тота Венкова” - гр. Габрово, 16 – 28.03.2003г.: Окончателна диагноза: ХУХК – лека степен в ендоскопска активност.

Сегашни оплаквания: през ден има много силна болка в средата на корема като контракция, „като удар с нож”, придружена с втвърдяване на целия корем и трябва да легне, да се свие и дори да не диша, за да не я боли. Преди 1 месец е имала яркочервено кървене от ануса, което продължило над 2 седмици и много трудно се овладяло с кръвоспиращи лекарства. Изхожданията ú са над 20 на денонощие, по различно време. Малко след започването на терапията с КС се появили отоци по колена, очи, глезени, които са се появявали почти постоянно от началото на заболяването досега. Има чувство за задържане на урина в пикочния си мехур. Започнато хомеопатично лечение.

Последното проследяване е 14 месеца след първичния преглед: сън спокоен отпочиващ. Рядко сънува. Няма симптоми от червата. Храни се със всички храни. Пази ограничения, защото много е напълняла. Спокойна. Оптимистична. Отношенията с хората, партньора и децата ú са много добри. Ходи на екскурзии и почивки, чувства се добре. Боледува рядко от вирусни инфекции на ГДП. Херпеси много рядко ú излизат по устните.

Гастроендоскопско изследване: Лигавица със запазен съдов рисунък, запазена резистентност и цялост. Липсват данни за възпалителни или Ту процеси.

Случаят я представен на Конференцията по Хомеопатия в България, София, Октомври 2008г.

© Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на д-р Хаджиев